Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μάρω Δούκα: Η Αριστερά πρέπει να εφευρεθεί ξανά

Η γνωστή συγγραφέας μιλάει με αφορμή το νέο βιβλίο της
Γιάννης Ν. Μπασκόζος
ΤΟ ΒΗΜΑ: 18/03/2012
Μάρω Δούκα: Η Αριστερά πρέπει να εφευρεθεί ξανά

Μια συλλογή με πεζογραφήματα της Μάρως Δούκα που καλύπτουν την εικοσαετία 1989-2009 (Γιατί εμένα η ψυχή μου, εκδόσεις Πατάκη) έγινε η αφορμή για να ξεδιπλωθεί στη συζήτησή μας η προσωπική ματιά της πάνω στις εξελίξεις που χαρακτήρισαν την ελληνική κοινωνία αυτή τη δύσκολη περίοδο. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά γράφτηκαν κατόπιν παραγγελίας, η συγγραφέας αυτονομείται και φανερώνει τη μεγάλη αγάπη της για την Ιστορία, την αγωνία για αυτούς που κινούνται μεταιχμιακά στις κοινωνικές παρυφές, τους μετανάστες, τους ανέστιους, τους ανέργους. Διαβλέπει μια ιδιότυπη μορφή ολοκληρωτισμού μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Φροντίδα της η αναζήτηση της αλήθειας πίσω από την εικονική πραγματικότητα, επιβεβαίωσή της το καλό χειρόγραφο.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ Ραψωδία στο λαϊκό αγώνα το έργο του

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε από το θάνατο του αγωνιστή, λογοτέχνη και δημοσιογράφου Νίκου Κυτόπουλου
Καρτερικός και αλύγιστος, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης, ο υμνητής της Εθνικής Αντίστασης και Αγωνιστής, Νίκος Κυτόπουλος, πάλεψε σε όλη του τη ζωή για τα πανανθρώπινα ιδανικά, που συνοψίζονται και στο έργο του. Το έργο του αποτελεί ραψωδία αναστάσιμη των ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν δίκαιο κόσμο.
Τα 92 χρόνια ζωής του τα πέρασε μέσα από «φωτιά κι ατσάλι». Τα πρώτα χρόνια του τα έζησε στη νεαρή Σοβιετική Ενωση (γεννήθηκε το 1916 στο Σουχούμι του Καυκάσου). Από μικρό παιδί, μέχρι τα βαθιά γεράματα, συντάχθηκε με το επαναστατικό, προλεταριακό κίνημα. Ολα αυτά τα χρόνια προχωρούσε σταθερά και αταλάντευτα. Μέχρι το τέλος της ζωής του πρόσφερε, θέλοντας να υπηρετεί, απ' το μετερίζι του λόγου, τους αγώνες, τους πόθους και τα πάθη του ελληνικού λαού.
Ερχόμενος με την οικογένειά του στην Ελλάδα εγκαθίσταται στη Μελία Αλεξανδρούπολης. Το 1935 αποφοιτά από το Διδασκαλείο και αρχίζει την εκπαιδευτική του δραστηριότητα. Παίρνει απ' την αρχή ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στη συνέχεια - και μετά την απελευθέρωση - καταδιώκεται για την πολιτική του δράση, φυλακίζεται, εξορίζεται, για να καταφύγει τελικά στα βουνά, αντάρτης του ΔΣΕ.
Με το ντουφέκι και το μολύβι
Από την αρχή ακόμη της πολύχρονης δημοσιογραφικής και λογοτεχνικής του πορείας, τα λόγια και τα έργα του Ν. Κυτόπουλου μύριζαν μπαρούτι. Στο βουνό, μαζί με το ντουφέκι, γράφει προκηρύξεις, άρθρα και σχόλια. Γίνεται υπεύθυνος της εφημερίδας του αρχηγείου Θράκης και ανταποκριτής της εφημερίδας «Εξόρμηση», κεντρικού οργάνου του Γενικού Αρχηγείου. Πηγαίνει στο Γράμμο και γίνεται μέλος της σύνταξης της «Εξόρμησης», που μετονομάζεται «Προς τη Νίκη». Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Μάχη της Νάουσας», γράφτηκε ως δημοσιογραφικό ρεπορτάζ στο βουνό, το Μάρτη του 1949 και τυπώθηκε αρχές Αυγούστου του 1949. Είναι το χρονικό μιας σημαντικής νίκης με καπετάνιο εκείνων των μονάδων τον Νίκο Μπελογιάννη. Πρόκειται για ένα έργο που καλλιεργεί το πνεύμα του ηρωισμού και της αυτοθυσίας και δίνει υψηλά δείγματα συνεργασίας λαού και Δημοκρατικού Στρατού («Σύγχρονη Εποχή»).