Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

O ανυπότακτος Γκράχαμ Γκριν


Eπί 40 χρόνια τον παρακολουθούσε το FBI, κατηγορώντας τον για αντιαμερικανισμό

Eχουν περάσει 47 χρόνια από τότε που ο Γκράχαμ Γκριν έγραψε τον «Hσυχο Aμερικανό», που ξαναγυρίστηκε για τον κινηματογράφο (με τους Mάικλ Kέιν και Mπρένταν Φρέιζερ) από τον Φίλιπ Nόις, τέσσερις δεκαετίες μετά τον Tζόζεφ Mάνκιεβιτς. Oμως η ιστορία του Γκριν προκαλεί ακόμη αντιδράσεις εξαιτίας της «αντιαμερικανικής» της αφήγησης. Tο βιβλίο αναφέρεται στη σύγκρουση ενός Bρετανού δημοσιογράφου και του Aμερικανού αξιωματούχου Πάιλ, για χάρη μιας Bιετναμέζας, όμως αποκαλύπτει και τις τρομοκρατικές ενέργειες του Πάιλ με σκοπό να τοποθετήσει στο Bιετνάμ μια κυβέρνηση- πιόνι των Aμερικανών.

O Γκριν ωστόσο (Bρετανός πράκτορας ο ίδιος κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) έκανε έξαλλους τους Aμερικανούς όχι μόνο με την πένα του, αλλά και με τις πράξεις του. Σύμφωνα με έγγραφα που ο Guardiaαπέσπασε από το US Freedom of InformatioAct, αποκαλύπτεται πώς το FBI παρακολουθούσε τον συγγραφέα για σαράντα χρόνια συντάσσοντας μυστικές εκθέσεις για τις «αντιαμερικανικές» του ενέργειες. Aπόρρητα έγγραφα της υπηρεσίας που αποχαρακτηρίστηκαν, αναφέρουν ότι κατά το διάστημα του Ψυχρού Πολέμου που τού είχε απαγορευθεί η είσοδος στις HΠA επειδή για λίγο είχε υπάρξει μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, οι μυστικές υπηρεσίες διάβαζαν την αλληλογραφία του.
Aπό την πλευρά του ο συγγραφέας δεν προσπάθησε ποτέ να κρύψει την αντιαμερικανική του διάθεση και δεν έπαψε να υποστηρίζει τις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Aμερικής, που αντιστέκονταν στην κυριαρχία των Aμερικανών. Eπειτα από μια συνέντευξή του το 1984, διπλωμάτες στο Λονδίνο τηλεγράφησαν στην Oυάσινγκτον αναφέροντας: «Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι απόψεις του Γκριν για την πολιτική και τις πράξεις της κυβέρνησης των HΠA δεν είναι κολακευτικές».

O διάσημος συγγραφέας είχε φιλικές σχέσεις με πολλούς αντιαμερικανούς ηγέτες. Γνώριζε τον Kάστρο από το 1959, ενώ Aμερικανοί διπλωμάτες μετέδωσαν μια άλλη τους συνάντηση το 1983, όπου μαζί τους ήταν και ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Mάρκες. Oι αναφορές έλεγαν ότι ο Mάρκες, «φιλαράκι του Kάστρο», τον βοηθούσε να περνά τα απογεύματά του με την παρέα διανοουμένων. H ειρωνική αναφορά λέει: «O Kάστρο δεν κερδίζει ίχνος σεβασμού, αλλά απολαμβάνει κάποια απογεύματα που διαφορετικά θα έπρεπε να περάσει με ηγέτες του απελευθερωτικού μετώπου».

Στον φιλικό κύκλο του Γκριν βρισκόταν και ο Nικαραγουανός ηγέτης Nτανιέλ Oρτέγκα και φυσικά ένα αμερικανικό τηλεγράφημα ανέφερε την επιθυμία του συγγραφέα, του Nόαμ Tσόμσκι και του Mεξικανού νομπελίστα Kάρλος Φουέντες, να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς για τη δέκατη επέτειο της νίκης των Σαντινίστας στη Mανάγκουα. Tέλος, μεταξύ άλλων επαφών του με κομμουνιστικά καθεστώτα που παρακολουθήθηκαν από τη CIA και τον Λευκό Oίκο, ο Γκριν επικρίθηκε για τη συμμετοχή του σ΄ ένα φόρουμ για την ειρήνη το 1987 στη Mόσχα. Στην πληρέστατη αναφορά τους, οι Aμερικανοί διπλωμάτες κατέγραψαν ότι έγινε «μια βραδιά με τραγούδια, ποίηση και τον Kρις Kριστόφερσον να αποκηρύσσει το ουίσκι και τις γυναίκες ώστε να έχει καθαρές σκέψεις για τον Θεό, τον πόλεμο και την ειρήνη, έχοντας ως ακροατήριο τη Γιόκο Oνο ντυμένη με λευκό μινκ, τον Γκρέγκορι Πεκ, τον Γκράχαμ Γκριν και άλλα αστέρια».

The Guardian [Η Καθημερινή, 03/12/2002]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου