Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Είχε κρυμμένα πέντε βιβλία... Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζ. Ντ. Σάλιντζερ ήθελε να δημοσιευθούν το 2015

  • Τουλάχιστον πέντε βιβλία του Τζέρομ Ντέιβιντ Σάλιντζερ (1919-2010), καταχωνιασμένα επί δεκαετίες στα κατάλοιπά του, πρόκειται να δουν τα επόμενα χρόνια το φως της δημοσιότητας! 
  • Της ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», με την είδηση να προέρχεται από τους συντελεστές του πολυαναμενόμενου ντοκιμαντέρ «Σάλιντζερ» και του ομώνυμου τόμου των εκδόσεων Simon & Shuster που το συνοδεύει, η κυκλοφορία των οποίων έχει προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στις 6 και στις 3 του μήνα αντίστοιχα.
Τόσο στην ταινία όσο και στο βιβλίο _διαβάζουμε_ γίνονται λεπτομερείς αναφορές στις οδηγίες που άφησε ο Σάλιντζερ για την τύχη των ανέκδοτων γραπτών του, και η δημοσίευσή τους, σύμφωνα με την επιθυμία του, θα ξεκινήσει από το 2015.

Ενα από τα παραπάνω βιβλία θα φέρει τον τίτλο «Οικογένεια Γκλας», στο οποίο, μαζί με τις ήδη γνωστές νουβέλες του ερημίτη συγγραφέα γύρω από αυτή την πολύπαθη, φανταστική φαμίλια («Φράνι και Ζούι», «Ιδανική μέρα για μπανανόψαρα» ,«Σίμορ, συστατικά στοιχεία» κ.ά.), θα περιλαμβάνονται πέντε ακόμη που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ. 

Τα έργα και οι ημέρες των τεσσάρων τέκνων της νεοϋορκέζικης οικογένειας Γκλας με τις ιρλανδοεβραϊκές ρίζες, την ευστροφία, τα ταλέντα και τις υπαρξιακές αναζητήσεις τους σφράγισαν την εργογραφία του Σάλιντζερ από τον «Φύλακα στη σίκαλη» κι έπειτα, ενώ ο περίπλοκος, εύθραυστος ψυχισμός τους θεωρείται πως αντικατοπτρίζει το δικό του εσωτερικό κόσμο, καθώς και τις ανησυχίες μιας ολόκληρης γενιάς.
  • Πίτερ Παν
Στα υπό έκδοση έργα περιλαμβάνεται επίσης μια νέα εκδοχή από τον Σάλιντζερ του διάσημου μύθου του Πίτερ Παν, ένα εγχειρίδιο της θρησκευτικής φιλοσοφίας Vedanta, της οποίας ο ίδιος ήταν πιστός θιασώτης, μια αυτοβιογραφική νουβέλα βασισμένη στις εμπειρίες του από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κι ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται την ίδια περίοδο, εμπνευσμένο από το σύντομο πρώτο γάμο του με τη γερμανικής καταγωγής Σίλβια Βέλτερ. 

Στο ντοκιμαντέρ, που υπογράφει ο παλιός σεναριογράφος του Χόλιγουντ Σέιν Σαλέρνο, έπειτα από δεκαετή έρευνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, γίνονται λεπτομερείς αναφορές στη συμμετοχή του Σάλιντζερ στην απόβαση των συμμάχων στη Νορμανδία, στο ότι συγκαταλεγόταν μεταξύ των πρώτων στρατιωτών που αντίκρισαν μετά την ήττα των Γερμανών στρατόπεδο συγκέντρωσης, καθώς και στο νευρικό κλονισμό που υπέστη και εξαιτίας του παρέμεινε επί εβδομάδες στο νοσοκομείο. 

Ως προς το πρόσωπο της Γερμανίδας συζύγου του, μάλιστα, αφήνονται υπόνοιες ότι ήταν πληροφοριοδότρια της Γκεστάπο την ίδια περίοδο που ο Σάλιντζερ λειτουργούσε ως μυστικός πράκτορας αναζητώντας ναζιστές που κρύβονταν. 

Μια άλλη σχέση που φωτίζεται στην ταινία και το βιβλίο είναι εκείνη που ανέπτυξε ο Σάλιντζερ μεταπολεμικά με μια 14χρονη κοπέλα που είχε συναντήσει σε θέρετρο της Φλόριντα, την Τζιν Μίλερ.
Οπως ισχυρίζεται σήμερα η ίδια, η αλληλογραφία τους κράτησε για χρόνια, η επαφή τους διατηρήθηκε και στη Νέα Υόρκη, αλλά μετά την πρώτη τους σεξουαλική επαφή ο Σάλιντζερ την παράτησε. 

Προηγουμένως, εντούτοις, και σύμφωνα πάντα με την ίδια, της είχε εξομολογηθεί πως δεν θα έγραφε ποτέ το «Για την Εσμέ - Με φρικωδία και αγάπη», αυτό το χαμηλόφωνο, συγκλονιστικό διήγημα που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Εννιά ιστορίες» (εκδ. Καστανιώτη).
  • Νέα πνοή
Ποιος θα εκδώσει τα ανέκδοτα έργα του Σάλιντζερ που θα δώσουν νέα πνοή στο λογοτεχνικό του μύθο; Ο Σέιν Σαλέρνο άφησε να εννοηθεί πως οι διαχειριστές της πνευματικής του κληρονομιάς έχουν το ελεύθερο να επιλέξουν, κι ότι δεν δεσμεύονται να παραδώσουν τα χειρόγραφα στον Little Brown, από τον οποίο είχε εκδοθεί ο «Φύλακας στη σίκαλη». 

Μέχρι, πάντως, να ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο τυχερός οίκος που θα συνδεθεί με τη μεταθανάτια πορεία του Αμερικανού συγγραφέα, στην Ελλάδα θα έχει κυκλοφορήσει ο «Φύλακας...», σε φρέσκια μετάφραση της ποιήτριας Τζένης Μαστοράκη. 

Η πρώτη της εξαιρετική απόδοση της τρυφερότητας και της μαγκιάς που χαρακτηρίζει το λόγο του εμβληματικού ήρωα του Σάλιντζερ, Χόλντεν Κόλφιλντ, χρονολογείται στο 1978, για λογαριασμό των εκδόσεων Επίκουρος. Η καινούργια, ωστόσο, αναμένεται σύντομα από τις εκδόσεις Γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου