Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Vivir para contarla


  • Το ραντεβού με τη ζωή στην Κολομβία αφηγείται ο Γκαρσία Μάρκες στα απομνημονεύματά του
Μετά από έξι χρόνια σιωπής και ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες επιστρέφει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Θέμα του νέου του βιβλίου Vivir para contarla (Να την ζήσεις για να την ιστορήσεις) είναι η ζωή του και η πραγματικότητα στην Κολομβία του 20ού αιώνα.

Όπως μετέδωσε το BBC, το βιβλίο -ουσιαστικά ο πρώτος από τους δύο ή τρεις τόμους που θα κυκλοφορήσουν- έχει 580 σελίδες και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του μεγάλου Κολομβιανού συγγραφέα.

Στην πρώτη του έκδοση το βιβλίο -του εκδοτικού Οίκου Norma- κυκλοφόρησε σε 160.000 αντίτυπα και όλα δείχνουν ότι αυτά θα εξαντληθούν έως τα Χριστούγεννα. Στην Κολομβία, κυκλοφόρησαν 60.000 αντίτυπα και ήδη έχει προπωληθεί μέσω τηλεφωνικών παραγγελιών ή κρατήσεων το 60% από αυτά.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη, στην οποία συμμετείχαν γνωστοί συγγραφείς και ηθοποιοί. Αποσπάσματα του έργου διάβασε η σπουδαία Ισπανίδα ηθοποιός Λόλα Ερέρα.

«Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτό τον κόσμο και στον άλλο που να μην είναι χρήσιμο στον συγγραφέα» είναι μία από τις εξομολογήσεις του «Γκάμπο» στο βιβλίο. Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Δεν με ενδιέφερε η φήμη, το χρήμα και τα γεράματα γιατί πάντοτε πίστευα ότι θα πεθάνω νέος στο δρόμο.

» Μου κόστισε πολύ να μάθω να διαβάζω. Δεν καταλάβαινα γιατί το γράμμα Μ του αλφάβητου πρέπει να το αποκαλούμε 'έμε'. Όταν όμως έμαθα να διαβάζω, αυτό έγινε το πλέον γλυκό ναρκωτικό μου.
» Έμαθα να απαντώ στους δασκάλους μου με τέτοιο τρόπο, που εκείνοι έλεγαν ότι σίγουρα κάτι δεν πάει καλά με μένα.»

Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στην πόλη Αρακατάκα της Κολομβίας στις 6 Μαρτίου 1927. Η πρώτη του επαφή με το βιβλίο ήλθε σε πολύ μικρή ηλικία, όταν έπεσαν στα χέρια του οι Χίλιες και μία νύχτες. 

Μπήκε στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσει Νομικά, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Προτιμούσε το γράψιμο, τις φιλολογικές παρέες στα καφέ της χώρας και τη δημοσιογραφία. Το 1982 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες περιγράφουν οι φίλοι του, μιλώντας στο BBC:«Κάποιοι λένε ότι ο Γκάμπο είναι ματαιόδοξος και ότι του αρέσει να είναι δίπλα στους ισχυρούς. Αλλοι υποστηρίζουν ότι αυτός ο Κολομβιανός πολίτης του κόσμου εξακολουθεί να είναι ο ίδιος προληπτικός άνθρωπος που αγαπά το καλό κρασί, τον κινηματογράφο και τη γαλλική μουσική.»
  • news.in.gr, 10/10/02

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου